Het is duidelijk te merken: de zomer is begonnen! Dit brengt gelukkig veel zon en buitenpret met zich mee. Maar helaas kan de hitte van de zomer ook voor slaapproblemen zorgen bij kinderen. Gelukkig heeft Kinderslaapcoach Susanne Willekes enkele waardevolle tips om ouders te helpen hun kinderen beter te laten slapen tijdens warme nachten. We delen ze graag met je.

Hydratatie en verkoeling: De sleutel tot betere slaap voor je kindje tijdens warme nachten

1. Houd je kindje goed gehydrateerd overdag

Eén van de belangrijkste aspecten van een goede nachtrust bij warm weer is ervoor zorgen dat je kindje goed gehydrateerd blijft. Zorg ervoor dat je kindje voldoende water drinkt gedurende de dag. Dit helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en uitdroging te voorkomen.

2. Laat je kindje lauw douchen of in een lauw bad gaan voor het slapengaan

Een lauwe douche of bad kan wonderen doen om de lichaamstemperatuur van je kindje te verlagen. Als de lichaamstemperatuur daalt wordt melatonine aangemaakt en wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd dat het tijd is om te gaan slapen. Als een bad of douche niet mogelijk is, kun je ook de haartjes van je kindje nat maken om een vergelijkbaar effect te bereiken. Ook kan een koud washandje op het hoofd helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen. Of geef je kind een ijsklontje om op te sabbelen (zittend) terwijl je een verhaaltje voorleest. Dit kan natuurlijk niet bij de allerkleinste kinderen vanwege verstikkingsgevaar.

3. Koel het bed af met een bevroren kussensloop of knuffel

Een slimme truc om te zorgen voor een koel bed, is door het kussensloop of de favoriete knuffel van jouw kind in de ochtend in de vriezer te stoppen. Leg deze voor het slapengaan in bed. Dit zorgt voor een aangename koelte en kan je kindje helpen om comfortabel in slaap te vallen. Een koelelement in een washandje kan ook verkoeling geven, maar bij de allerkleinsten is dit niet verstandig, die kunnen hierdoor weer te veel afkoelen.

4. Kies luchtige materialen voor beddengoed en kleding

Tijdens warme nachten is het belangrijk om luchtige materialen te gebruiken voor het beddengoed en de kleding van je kindje. Katoen is een uitstekende keuze, omdat het ademend is en helpt om de lichaamswarmte te reguleren. Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden en klam aan gaan voelen. Kindjes tot een jaar of 2 laat je het beste óf in een rompertje met korte mouwen slapen óf met enkel de luier aan in een dunne slaapzak. Iets oudere kinderen kun je onder een lakentje of een lege dekbedhoes laten slapen. Let er bij de allerkleinsten wel op dat ze niet te veel afkoelen gedurende de nacht.

5. Gebruik een ventilator en bevroren fles water

Een bekend middel wat goed werkt: gebruik een ventilator om de luchtcirculatie in de slaapkamer te verbeteren en de warmte te verminderen. Plaats eventueel een bevroren fles water voor de ventilator om een aangename bries van koele lucht te creëren. Zorg er wel voor dat de ventilator niet rechtstreeks op je kindje gericht is om tocht te voorkomen.

6. Maak gebruik van verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn niet alleen handig om het licht buiten te houden, maar ze kunnen ook helpen om de warmte buiten te houden. Ze voorkomen dat de zonnestralen de kamer opwarmen, waardoor de slaapomgeving koeler en aangenamer wordt.

7. Ventileer de slaapkamer

Het is verstandig om overdag de gordijnen en ramen dicht te houden en in de avond alles open te zetten als het is afgekoeld. Afhankelijk van de ligging van de slaapkamer kan het rond een uur of 6 soms al helpen om de ramen open te zetten. Maar als het lang warm blijft en jouw kindje om een uur of 7 al naar bed gaat dan gaat dit helaas niet op. Als je een zolder met raam hebt kan het helpen om het zolderraam gedurende de dag open te zetten. Warme lucht stijgt en het open zolderraam kan helpen om de warme lucht naar buiten te laten en frisse lucht binnen te laten. Door de slaapkamer van je kind (en jezelf) goed te ventileren, wordt de kans op benauwdheid en warmteophoping verminderd, wat een goede nachtrust bevordert.

Wat als je kindje echt niet kan slapen door de warmte?

Wij vroegen Susanne verder nog wat te doen als je iets oudere kindje echt niet kan of wil slapen door de warmte en lang in bed ligt te huilen.

“Probeer zoveel mogelijk de normale bedtijden van je kind aan te houden, zelfs tijdens warme nachten. Een consistent slaapritme helpt het lichaam van je kindje om zich aan te passen en zich voor te bereiden op het slapengaan, ook bij warm weer. Vooral bij iets grotere kinderen kan het natuurlijk voorkomen dat ze écht niet kunnen slapen en hun bed uit komen. Het kan dan geen kwaad om je kind voor één keer uit bed te laten komen om even wat verkoelends te drinken. Leg jouw zoon of dochter dan wel heel duidelijk uit dat het eenmalig is omdat het echt heel erg warm is. Dit voorkomt dat je kind de warmte vaker als smoesje gaat gebruiken om uit bed te komen.”

Laat je kindje niet té lang uitslapen na een slechte nacht door de warmte

Ook waren wij benieuwd of het kwaad kan om je kindje in de ochtend wat langer te laten slapen als het door de warmte slecht geslapen heeft. Susanne zegt daarover: “Het kan geen kwaad om je kind iets langer te laten liggen, maar beperk dit tot een half uur à drie kwartier. Als je kind in de ochtend te lang slaapt is de kans groot dat het ’s avonds moelijker in slaap komt. Zo verschuif je het ritme van het kind. In vakanties is dat geen probleem, maar zolang er nog school is kun je jouw kind beter in het vaste ritme houden. Aan de andere kant is het ook niet bevorderlijk als je kindje te weinig slaap krijgt en overdag vermoeid is. Als dit langere tijd aanhoudt kan het kindje oververmoeid raken en juist daardoor komt het in de avond weer niet in slaap of slaapt het onrustig.”

Experimenteer met wat voor jou en jouw kindje werkt

Met deze nuttige tips van Kinderslaapcoach Susanne Willekes kunnen ouders hun kinderen helpen om beter te slapen tijdens warme nachten. Onthoud dat elke ouder en elk kind uniek is, dus experimenteer en ontdek welke strategieën het beste werken voor jouw kindje. Met de juiste aanpak kunnen jullie beiden genieten van een goede nachtrust, zelfs tijdens de warme zomermaanden.

Kinderkussens

In de Silvana collectie vind je ook hoofdkussens speciaal voor kinderen. Je leest er hier alles over.

Over Susanne Willlekes

Susanne is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Met haar jarenlange ervaring en expertise helpt ze ouders om de slaapproblemen van hun kinderen op te lossen en een gezond slaappatroon te ontwikkelen. Susanne deelt waardevolle tips en adviezen om ouders te ondersteunen bij het creëren van een goede slaapomgeving en het bevorderen van gezonde slaapgewoonten bij kinderen. Haar doel is om ouders te helpen en kinderen de rust en slaap te bieden die ze nodig hebben voor een optimale groei en ontwikkeling.

Susanne is, naast kinderslaapcoach, owner van de Sleepeez app & auteur bestseller Slaap! en Slaap! voor dreumes en peuter. Daarnaast is ze oprichter, eigenaar en slaapcoach van The Sleep Agency.