Wist jij dat met de wintertijd eigenlijk de standaardtijd wordt aangeduid? Zondag 3 november is het weer zo ver. De klok wordt één uur achteruit gezet. Een lekker uurtje extra slaap is vaak het eerste waar aan wordt gedacht. Toch heeft het verzetten van de klok meer invloed op je lichaam dan je wellicht denkt. 50% van de mensen heeft namelijk last van de wisseling van kloktijden bij de wintertijd en zomertijd. Hoe dit precies zit leggen we uit in dit blog.

Door het verzetten van de klok raakt je biologische klok in de war

Wetenschappers zijn geen fan van het verzetten van de klok. De reden hiervoor zijn je klokgenen. Dit zijn de genen die invloed hebben op je biologische ritme. De klokgenen regelen je dag- en nachtritme en werken volgens een ritme van 24 uur. Deze klokgenen worden op hun beurt weer aangestuurd door de biologische klok in jouw hersenen, welke zorgt voor regelmaat in bijvoorbeeld jouw slaapritme. De biologische klok geeft seintjes aan je lichaam in de vorm van hormonen en neurotransmitters. En dat beïnvloedt vervolgens weer allerlei processen in jouw lichaam.

Verstoring van je slaapritme

Wanneer jouw biologische klok en klokgenen niet gelijk lopen met de werkelijke klok, ontstaat er een verstoring in bepaalde processen. Ook als dit slechts één uur is. Eén van de processen waarbij dit het geval is, is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je lichaam is gewend om op een bepaalde tijd de productie van melatonine te stimuleren. Dit wordt na het verzetten van de klok een uur later gedaan, dan voor het verzetten van de klok. De regelmaat wordt verstoord en dat is net waar jouw slaapkwaliteit bij gebaat is.

De verstoring van je slaapritme heeft als gevolg dat je lichaam later de behoefte voelt om te gaan slapen. Dit heeft vervolgens weer als gevolg dat je kortere nachten maakt, waardoor je vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur kan ervaren. Je lichaam heeft tijd nodig om het verstoorde slaapritme te kunnen verwerken. Vaak gebeurt dit in een paar dagen, maar voor sommigen kan dit langere tijd duren. Hieronder beschrijven we een aantal manieren hoe je het verstoorde slaapritme mogelijk sneller kan verwerken.

Tips voor het herstellen van je slaapritme

Je lichaam moet eraan wennen om een uur eerder te gaan slapen. Zodat de melatonine aanmaak weer werkt zoals voor het verzetten van de klok. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  • Bouw dagelijkse rituelen in voor het slapen gaan, zodat je lichaam herkent dat het bijna tijd is om te slapen.
  • Vermijd actieve schermen van smartphones en laptops een uur voor het slapen. Voornamelijk vanwege wat je doet op de schermen. Drukke bezigheden voor langere tijd zorgen voor verhoogde alertheid. Dit remt de aanmaak van melatonine.
  • Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed, je slaapkwaliteit is gebaat bij regelmaat.
  • Vermijd tussentijdse dutjes in de periode dat je moet wennen aan de nieuwe tijd, dit vermindert de slaapdruk.

Overdag vermoeid na het verzetten van de klok?

Het kan zijn dat je door het verzetten van de klok en slechte slapen overdag vermoeid bent. Je kan in dat geval het één en ander doen om de dag beter door te komen. Grijp niet de gehele dag naar kopjes koffie, maar stap na 2 koppen over op het drinken van water. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert namelijk beter, maar een teveel aan koffie werkt averechts. Laat suikerrijke voedingsmiddelen bij voorkeur staan en voer zoveel mogelijk afwisselende taken uit. Dit zorgt ervoor dat je alerter blijft overdag. Verder is het goed om jezelf bloot te stellen aan daglicht. Daar krijg je energie van en verbeter je de kwaliteit van je nachtrust mee. Probeer dus overdag bijvoorbeeld lekker een wandeling te maken of een stuk te fietsen.

Advies voor jouw avondritueel

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het opbouwen van je avondritueel? Daar helpen wij je graag mee. In onze slaapwijzer analyseren wij jouw avondroutines en geven we je advies om deze te verrijken. Zodat jij sneller went aan de nieuwe wintertijd!